Select Page
hallo

Een website is geen visitekaartje!

Een website is geen visitekaartje

En meer open deuren over webdesign

In al de jaren dat wij websites ontwikkelen, is er één cliché dat we erg vaak hebben gehoord:

De website is het online visitekaartje voor je bedrijf

Wij zijn het hier niet mee eens. Uiteraard, uw website moet bezoekers snel voorzien van relevante contactinformatie, net zoals een visitekaartje dat doet. Maar een website is zoveel meer dan dat! Een goede website scoort hoog in zoekresultaten (SEO) en zet aan tot actie (bijvoorbeeld iets kopen, een offerte aanvragen of contact opnemen).

Bij Wolderwijd Web besteden we veel aandacht aan het creëren van waardevolle websites. In al de jaren dat wij websites maken, hebben we veel waardevolle lessen geleerd. En deze delen we natuurlijk graag met u. Hieronder ter introductie een aantal open deuren waar uw website van opknapt.

01 Uw website heeft een doel

Wat is de functie van uw website? En nee, dat is dus niet “ons online visitekaartje”. Het doel van uw website kan bijvoorbeeld zijn ‘meer offerteaanvragen genereren’ of ‘bezoekers een bepaald artikel te laten kopen in de webshop’. Zet het doel met een dikke stift op papier en verlies het niet uit het oog.

02 Online verleiden om uw doel te bereiken

Bedenk vervolgens wat er nodig is om dit doel te bereiken. Wilt u meer offerteaanvragen genereren? Bedenk dan welke informatie een bezoeker nodig heeft om daadwerkelijk een offerte aan te vragen? Voegt bepaalde informatie niets toe aan dit proces, laat het dan achterwege. Een verhaaltje over hoe uw bedrijf 40 jaar geleden is ontstaan? Niet relevant. Als u deze informatie graag wilt melden, doe het dan op een “Over ons” pagina. Dan kan de bezoeker er zelf voor kiezen om het te lezen. Wel doen: quote’s van tevreden klanten, werkt super-effectief op het onderbewustzijn van bezoekers!  Haal alle ruis weg en vergeet vooral de banaan niet!

Huh?

03 Oké, die banaan behoeft wat uitleg

De banaan is een term van marketingexpert Seth Godin. Een banaan is een opvallende “Call to action”, oftwel een opvallende knop. Het moet voor een bezoeker direct duidelijk zijn dat hij dáár moet klikken.

Mensen hebben de neiging om supersnel van pagina naar pagina te klikken. De meeste tekst op een pagina wordt helemaal nooit gelezen. Men wil iets regelen en dat moet snel en gemakkelijk. Het plaatsen van een banaan helpt je bezoekers om snel door je website te navigeren en hetgeen te regelen waarvoor zij kwamen. Plaats ook nooit meerdere bananen, u wilt geen keuzestress creëren! Een relevante banaan kan bijvoorbeeld bestaan uit een grote knop met de tekst “Offerte aanvragen”.

04 Denk aan de zoekresultaten

Wanneer uw website goed scoort in zoekmachines, kan dit leiden tot veel relevante bezoekers. Het is daarom zinvol om hier veel energie in te steken. Een belangrijk aspect van een goede notering is de tekst die u op uw website plaatst. Bedenk vooraf goed welke zoektermen veel worden gebruikt en verwerk deze termen in uw teksten. Een praktisch voorbeeld: als webdesigner zul je misschien denken dat de term “webdesigner” belangrijk is. Veel meer wordt er echter gezocht op de term “website laten maken”, of in ons specifieke geval: “Website laten maken Zeewolde” (psst.. ziet u wat we doen? Zo hebben we deze post gebruikt om onze eigen zoekresultaten wat op te krikken!).

Uiteraard zijn er nog veel meer technieken die uw prestaties in zoekmachines kunnen opkrikken. Benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem dan direct contact met ons op.

05 Haal alle ruis weg

Zoals ook al genoemd onder punt 2, is het raadzaam om niet-relevante informatie te verwijderen. Kunnen bezoekers op uw website een offerte aanvragen, zorg dan voor zo weinig mogelijk afleiding gedurende het proces. Het is natuurlijk eeuwig zonde als iemand op het punt staat om een aanvraag in te dienen, wanneer zijn oog valt op een super interessant nieuwsbericht in de sidebar van de pagina.

Afijn, een kort en incompleet lijstje met belangrijke aandachtspunten voor wanneer u een website wilt laten maken. Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Stuur ons een berichtje of bel ons zomaar even op!