Select Page
hallo

SEO CHALLENGE: AMERSFOORT deel 1

Hoe werkt SEO optimalisatie? Volg in deze challenge hoe wij onze website boosten in de zoekresultaten in Amersfoort!

Voor ondernemers in kleine tot middelgrote plaatsen, is de afzetmarkt in het eigen dorp al snel te klein. Zo ook voor Wolderwijd Web. Om onze groei te kunnen doorzetten moeten we buiten de grenzen van Zeewolde kijken. Ons oog is deze keer gevallen op Amersfoort. Als grote stad biedt Amersfoort veel potentiële klanten.

Gevonden worden in Amersfoort

Er zijn veel manieren om een bedrijf onder de aandacht te brengen in een stad als Amersfoort. Je kunt natuurlijk gebruik maken van traditionele reclame, zoals posters, flyers en billboards. Of je slaat de digitale weg in, bijvoorbeeld via gerichte advertenties of Social Media campagnes. Onze aanpak: met SEO optimalisatie zorgen dat onze website zo hoog mogelijk in Google terecht komt bij mensen in Amersfoort.

SEO challenge?

Search Engine Optimization (SEO) oftewel zoekmachineoptimalisatie is erg belangrijk wanneer u een website wilt laten maken. Met deze challenge willen we jou een inkijkje geven in de keuken: hoe zorgen we ervoor dat onze website gevonden wordt in Amersfoort?

Zoekvolumes in Amersfoort

Wij willen dus dat onze website hoog scoort wanneer mensen in Amersfoort zoeken naar een website ontwikkelaar. Het eerste dat we dan moeten weten: welke zoektermen worden het meest gebruikt?

Met behulp van de Google Zoekwoordplanner komen we hier eenvoudig achter. Zo blijken webdesign Amersfoort en website laten maken Amersfoort de meest gebruikte zoektermen. En dat is zeer nuttige informatie!

Webdesign Amersfoort
Zoekterm: website laten maken Amersfoort

Maandelijkse zoekopdrachten: 10 – 100
Concurrentie: Hoog
Voorgesteld bod: €11,30

Zoekterm: webdesign Amersfoort

Maandelijkse zoekopdrachten: 100 – 1.000
Concurrentie: Normaal
Voorgesteld bod: €5,53

Bovenstaande gegevens laten zien dat er vooral veel wordt gezocht op de woorden webdesign Amersfoort, maandelijks tussen de 100 en 1.000 zoekopdrachten. De term website laten maken Amersfoort krijgt er minder, tussen de 10 en 100 per maand. De marges zijn hier overigens erg groot, de verschillen zullen waarschijnlijk niet zo groot zijn als deze cijfers doen vermoeden.

Verder zien we bij concurrentie de waardes Hoog en Normaal. Deze waarde geeft aan hoeveel websites concurreren om een zo hoog mogelijk notering. Wanneer de concurrentie op een zoekterm hoog is, zal het lastiger zijn om zelf bovenaan de resultaten te komen.

Tot slot staat er nog een voorgesteld bod. Hoewel dit niet relevant is voor ons, is het wel interessant om te benoemen. Het voorgesteld bod is de prijs die adverteerders betalen per klik. Stel wij willen onze advertentie tonen wanneer er gezocht wordt op “Website laten maken Amersfoort”, dan betalen we €11,30 per klik (!!). De prijs wordt mede bepaald door het aantal adverteerders. Blijkbaar zijn er veel bedrijven die willen adverteren op de term “website laten maken Amersfoort”.

Dus, op welke zoekterm ga je je richten? Over het algemeen wil je een term met een zo hoog mogelijk zoekvolume en een zo laag mogelijke concurrentie. In dit geval is dat dus de term webdesign Amersfoort. Maar daarnaast is het belangrijk om ook de relevantie van een zoekterm mee te nemen. Waar webdesign Amersfoort nog héél generiek is, lijkt het erop dat mensen die zoeken op “website laten maken Amersfoort” ook daadwerkelijk op zoek zijn naar iemand die een nieuwe website kan ontwikkelen. In dit geval kiezen we ervoor om beide zoektermen mee te nemen, omdat ze vrijwel dezelfde strekking hebben.

Landingspagina voor Amersfoort

We hebben de zoektermen vastgesteld waarop we gevonden willen worden. Nu moeten we besluiten welke pagina in de zoekresultaten naar boven moet komen. Wij hebben hiervoor een nieuwe landingspagina gemaakt: Website laten maken Amersfoort.

Het is natuurlijk van groot belang dat onze zoektermen genoeg voorkomen op deze pagina. Zowel in de kopjes als in de gewone tekst. Ook is de zoekterm “website laten maken Amersfoort” opgenomen in de URL. Verder zullen we de termen ook gebruiken in de zogenaamde ALT-tags van de afbeeldingen.

Website laten maken Amersfoort

Nulmeting

Om het effect van onze inspanningen te kunnen meten, zullen we moeten vastleggen hoe onze website het bij aanvang van de proef doet. Hiervoor gebruiken we de mogelijkheden van Google Webmasters Tools.

Vertoningen

Gemiddelde positie

Resultaten in de eerste week

Voordat we begonnen met deze challenge werd onze website héél soms vertoond in de zoekopdrachten “website laten maken Amersfoort” en “webdesign Amersfoort”. Ergens diep in de kelders van Google, rond positie 217. Daags nadat we de landingspagina publiceerden kwam hier echter verandering in! Gedurende de eerste week werd onze website liefst 42 keer vertoond voor de zoekopdracht Website laten maken Amersfoort. Nog geen reden tot feest: de pagina kwam gemiddeld genomen pas op plaats 31 tevoorschijn. Maar het is een begin!

In deel 2: de eerste resultaten, Google Webmaster Tools en verdere optimalisaties
Coming Soon